Het EU-gemedefinancierde project AI4VET4AI ontwikkelt AI-gedreven oplossingen voor toekomstgericht beroepsonderwijs en -opleiding

Julia Skupchenko
5 min readOct 30, 2024

--

Het AI4VET4AI-project verenigt 26 partners uit 11 Europese landen die samenwerken om de groei van een vakkundige beroepsbevolking op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) te bevorderen. Het project is succesvol gestart in 2023 en loopt door tot juni 2027.

Aanbieders van beroepsonderwijs en -opleiding (VET), onderzoekscentra, zakelijke belanghebbenden en verenigingen — met het Nederlandse Think Tank AlterContacts als vertegenwoordiger — hebben een netwerk gevormd om een transnationaal Europees platform voor uitmuntendheid in VET op te richten. Dit platform heeft tot doel om de digitale transformatie van de EU-arbeidsmarkt te ondersteunen door middel van innovatieve leermiddelen en methoden die geïntegreerd worden in VET-curricula van de deelnemende landen.

Banen die gerelateerd zijn aan kunstmatige intelligentie zijn al zeer in trek, en volgens sommige studies zullen er tegen 2025 zo’n 97 miljoen nieuwe banen gecreëerd worden. Echter, er is momenteel een tekort aan talenten om in deze vraag te voorzien. Daarom is het essentieel om de AI-kennis en -vaardigheden op zowel nationaal en regionaal als op Europees niveau te versterken, en tegelijkertijd het bewustzijn van het potentieel van AI in onze regio’s te vergroten.

Dit is precies wat het AI4VET4AI-project biedt. De activiteiten zijn gericht op verschillende doelgroepen en omvatten onder andere het creëren en implementeren van innovatieve lesmaterialen en -methoden voor beroepsonderwijs, de oprichting van 11 innovatieve AI VET-campussen, en 7 AI-innovatie-incubators voor VET-leerlingen.

“Dit subsidieproject benadrukt onze toewijding aan de vooruitgang van kunstmatige intelligentie binnen het beroepsonderwijs en aan een betere toekomst voor iedereen,” aldus de medeoprichters van Think Tank AlterContacts.

Het project begint met grondig onderzoek om hiaten in AI-vaardigheden te identificeren in de 11 betrokken landen en gaat verder met de opbouw van lokale AI-innovatieve ecosystemen en het vergroten van bewustwording over het onderwerp door middel van verschillende evenementen. In de komende jaren zijn talrijke live en online disseminatie-evenementen gepland en zullen allianties worden gevormd met belangrijke Europese AI-netwerken, aangezien alleen een synergetische aanpak voldoende innovatie-impulsen kan bieden. Daarom is de samenwerking en netwerking tussen verschillende relevante belanghebbenden, waaronder beleidsmakers, van groot belang, precies hetgeen wat AI4VET4AI mogelijk maakt.

Het project biedt talrijke voordelen, zoals meer bekendheid met AI, grotere leer- en ontwikkelingsmogelijkheden voor volwassenen — zowel voor mensen die zich persoonlijk willen ontwikkelen als voor her- of bijscholing — waardoor zij concurrerender worden op de snel veranderende digitale arbeidsmarkt.

AI-Bewustzijn Cultiveren in het Onderwijslandschap van Nederland

Tussen oktober 2023 en april 2024 organiseerde Think Tank AlterContacts drie bewustwordingsevenementen als onderdeel van Werkpakket 3 van het EU-gemedefinancierde project AI4VET4AI. Deze evenementen vonden plaats op prominente onderwijsinstellingen in Nederland: de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden en Aeres Hogeschool. Het totale publiek bestond uit meer dan 75 deelnemers, zowel studenten als docenten uit niet-digitale vakgebieden met een sterke interesse in de invloed van AI op hun vakgebieden.

Het eerste evenement, aan de Universiteit van Amsterdam, stond in het teken van de rol van AI in het vormgeven van het landschap van sociaal ondernemerschap en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). De experts van AlterContacts verzorgden een interactieve sessie waarin studenten de synergie tussen AI en urgente maatschappelijke vraagstukken onderzochten. Er werd gediscussieerd over de schijn van probleemmeting zonder oplossingen, en hoe kunstmatige intelligentie kan helpen enkele kernuitdagingen van sociaal ondernemerschap bloot te leggen. Ze deelden praktijkvoorbeelden waarin AI sociale impact versterkt. Tijdens de sessie namen studenten deel aan een begeleide oefening waarin zij hun ideeën voor een sociaal ondernemingsconcept konden verfijnen met behulp van kunstmatige intelligentie.

Het tweede evenement, getiteld “Het Kruispunt van Kunstmatige Intelligentie en Europese Governance,” vond plaats aan de Universiteit Leiden in Den Haag met bachelorstudenten Internationale Betrekkingen. In dit interactieve evenement gaven de experts van AlterContacts een overzicht van de recente ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie in de context van de Europese Unie, inclusief nieuwe regelgeving en wetgeving. Samen met de studenten analyseerden zij hoe AI de internationale betrekkingen in de komende jaren en decennia zou kunnen beïnvloeden, welke uitdagingen en kansen het biedt voor de Europese Unie, en welke acties de EU zou kunnen ondernemen. In een World Café-format namen de studenten actief deel aan de discussie, deelden hun inzichten en debatteerden over het complexe landschap van digitale ontwikkelingen en hun impact op mondiale aangelegenheden.

Het derde evenement vond plaats op Aeres Hogeschool in Dronten. Het seminar, getiteld “Demystifying AI for Educators,” richtte zich op de rol van kunstmatige intelligentie in het moderne onderwijs. Samen met de docenten van Aeres Hogeschool bespraken de experts van AlterContacts de belangrijkste concepten en tools van AI; de kansen en bedreigingen die het biedt voor docenten en studenten; en welke stappen gezet kunnen worden om AI op een holistische manier in het dagelijks leven te integreren. De deelnemers verwierven cruciale inzichten en praktische strategieën om hun weg te vinden in het digitale tijdperk van het onderwijs. Ze onderzochten AI-toepassingen in onderwijssituaties en innovatieve pedagogische benaderingen en gingen in dialoog over het benutten van het transformatieve potentieel van AI om leeromgevingen te verrijken.

Al met al is het duidelijk dat er veel interesse is bij zowel studenten als docenten in de manier waarop kunstmatige intelligentie de toekomst van onderwijs en werk binnen de Europese Unie zal vormgeven. In de komende maanden zal AlterContacts de publieke voorlichtingscampagne voortzetten ter bevordering van het AI-VET-ecosysteem en bewustwording in Nederland.

OVER HET PROJECT:

Het project AI4VET4AI, gecoördineerd door Algebra University College (Kroatië), loopt tot juni 2027 en verenigt 26 partners uit 11 landen. Het project wordt ondersteund door de Europese Unie via het Erasmus+ Partnerschap voor Uitmuntendheid — Centra voor Uitmuntendheid in Beroepsonderwijs-programma.

Andere projectpartners zijn onder meer de Technische School Čakovec, Kroatische AI Vereniging, Poslovna Inteligencija (Kroatië); Faculteit Informatiewetenschappen in Novo Mesto, Schoolcentrum Celje Rudolfovo, Arctur (Slovenië); Metropolitan Universiteit van Belgrado, AFA Vereniging (Servië); Management Center Innsbruck International Hochschule GmbH, Network Development Hub GmbH (Oostenrijk); Technische Informatiebibliotheek, Strategisch Partnerschap Sensorik (Duitsland); AKMI Anonimi Ekpaideftiki Etairia, Rezos Brands (Griekenland); Università degli Studi di Napoli Federico II, Keylon (Italië); Inercia Digital, Camera Commercio Italiana per la Spagna (Spanje); Universiteit van Amsterdam, AlterContacts (Nederland); S.K.T.A.I.H.L, Zuidoost-Anatolische Exporteursvereniging (Turkije); Griffith College en Anser (Ierland).

Website: https://www.ai4vet4ai.eu/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ai4vet4ai

Facebook: https://www.facebook.com/ai4vet4ai/

AlterContacts: https://www.altercontacts.org/european-union/ai4vet4ai

--

--

Julia Skupchenko

Writer and TED Speaker on Innovative and Sustainable Entrepreneurship | Co-founder of Think Tank AlterContacts & Lockdown Economy | julia.altercontacts.org